FAQ

Informació sobre les FAQ

En aquesta pàgina podeu consultar les FAQ per Makers, Centres sanitaris i altres col·lectius de risc i Col·laboracions, donatius i finançament


FAQ Makers

Que he de fer per col·laborar amb el projecte?
Només cal que et registris i comencis a imprimir. Aquí trobaràs la informació per fer-ho: Primers passos
Em proporcionareu les bobines per a imprimir?
Volem que tothom comenci a imprimir des del primer moment així que et demanem si us plau que comencis amb el material que tinguis a casa.  Estem treballant per aconseguir més bobines que repartirem entre els que les necessiteu per poder seguir fabricant i a ser possible al final intentarem compensar-vos el vostre propi material.
Quin material necessito per treballar?
Només necessitaràs les bobines per a la impressora. Recorda fer servir el material indicat per a cada model (PLA o ABS), és molt important per a poder donar-li l’ús que necessitem. Els acetats i altres materials que requereixin les peces es munten en un altre espai, no cal que els compris ni els muntis.
Amb quin material he d’imprimir?
Cada model especifica el material, actualment treballem amb PLA i ABS. Trobaràs les especificacions a la pàgina de descàrrega de models
He de comprar jo l’acetat, els velcros, les grapes o les gomes?
No, el subministrament d’aquest material es fa directament al punt de muntatge, un cop te l’han passat a recollir, tu només has d’imprimir les peces en 3D.
He de prendre alguna mesura sanitària a l’hora de fer les peces?
Una vegada tinguis unes quantes peces acabades cal que les desinfectis i guardis en una bossa de plàstic que faci més de 5 dies que tens a casa (si pot ser tancada en un armari o una caixa que no toquis habitualment).  Per a desinfectar-les el millor és alcohol 70º, o també ho pots fer amb lleixiu diluït en aigua. Llegeix bé el protocol abans de fer-ho, si no podries malmetre la peça: Protocol  neteja (link) PDF protocol neteja.
Com faig l’enviament de les peces una vegada l’he imprès?
Per fer arribar el material als centres que el necessiten l’equip de logística el passarà a recollir a casa teva, tu no cal que el portis enlloc. Una vegada tinguis 10 peces acabades, al final del dia, pots omplir un ticket de recollida, a partir d’aquí l’equip de logística es posarà en contacte amb tu i quedareu per a fer l’entrega. Recorda seguir les mesures de seguretat sanitària en tot moment i tornar a casa un cop feta l’entrega. Consulta el protocol de recollida
Hi ha un mínim de peces perquè me les vinguin a recollir?
Sí, com a mínim n’has de tenir 10 fetes quan facis el ticket de recollida.
Estic imprimint i he començat a tenir símptomes de Covid-19, puc continuar?
Si no et robes bé el més important és la salut. Para maquines i si havies quedat perquè et vinguessin a recollir material avisa a un dels administradors del grup perquè t’indiquin com procedir. Pensa que és millor no entregar el material que entregar-lo contaminat, quan et tornis a trobar bé ja el vindrem a recollir.

FAQ Centres sanitaris i altres col·lectius de risc

Cobreu pel material de protecció que fabriqueu?
No cobrem res pel material, el donem. Fem aquest material de manera voluntària i altruista, així com les persones que s’encarreguen del muntatge i del transport.
Quina garantia té el vostre material? Està homologat?
El nostre material no està homologat ara com ara i es tracta únicament d’una barrera física per parar les gotes de flugge que poden sortir en tossir un pacient, així que demanem que feu servir totes les recomanacions sanitàries a l’hora d’utilitzar-lo. Recordeu en treure-us la visera que la part exterior pot estar contaminada. Per a més informació podeu consultar la nostra guia de recomanacions d’ús 
Es poden desinfectar les vostres viseres?
Les viseres es poden desinfectar amb alcohol 70º o 90º. Si aquest material és escàs, també es poden netejar amb una dissolució 9:1 de lleixiu, on les viseres de PLA i ABS poden aguantar submergides fins a una hora sense malmetre’s. NO reutilitzeu els acetats ni intenteu esterilitzar-los, llanceu-los i substituïu-los per uns de nous en canviar d’usuari o finalitzar la jornada.
Com es canvia la pantalla d’acetat?
Podeu extreure l’acetat estirant-lo cap a dalt o tallant sota de les grapes i estirant cap a baix, després col·loqueu el nou a la ranura i poseu-li quatre grapes (directament a l'acetat, sense grapar-lo a res) a la part superior per fer gruix i evitar que caigui. Recordeu desinfectar la visera abans de posar la nova pantalla d’acetat.

Quan rebrem el material que us hem demanat?
Treballem per arribar a cobrir les demandes el més ràpid possible, tot i això, cal pensar que la demanda supera per molt el material que podem fabricar. Us demanem paciència, a mesura que tinguem material a punt us contactarem per fer l’entrega. També cal que tingueu en compte que donem prioritat a certes demandes tenint en compte el nivell d’exposició i risc de contagi.
Com prioritzeu les entregues de material?
Actualment intentem cobrir primer les demandes dels col·lectius més exposats. Hem creat un protocol per distingir entre necessitat de protecció urgent, mínima i òptima. Hem començat donat prioritat màxima als espais on el risc de contagi i la càrrega vírica a la qual s’exposen és més elevat: UCIs, plantes hospitalàries de COVID19, urgències, CAPs, ambulàncies i residencies amb positius.

Volem agrair-vos la vostra tasca, com podem fer-ho?
Només el fet que pugueu seguir cuidant-nos a tots ja és un gran agraïment per nosaltres. Però si ens voleu fer arribar fotografies de vosaltres fent servir el material o missatges d’ànim a les nostres xarxes socials els farem córrer entre la comunitat perquè segueixin treballant amb més forces. Facebook: https://www.facebook.com/3Dactivistes Twitter: https://twitter.com/3dactivistes Instagram: https://www.instagram.com/3dactivistes/

FAQ Col·laboracions, donatius i finançament

Com us financeu?
Tota la tasca que fem des de 3D activistes és voluntària i no rebem diners pel nostre treball. Els makers posen les seves impressores a treballar de manera gratuïta, de la mateixa manera el grup de logística tampoc cobra pels seus desplaçaments ni les persones que fan el muntatge reben res a canvi.
D’on traieu el material que utilitzeu?
El primer material per a imprimir que s’ha utilitzat és el que tenien per casa els makers. Donat que el material per a imprimir en 3D és car i finit estem demanant a administracions públiques de la zona (ajuntaments, diputació, etc.) que facin ells la compra i ens donin el material per no parar les màquines. Pel que fa a la goma, els acetats i els altres materials, ens els han proporcionat de manera gratuïta diverses empreses de la zona que en fabriquen o tenen estocs.
Teniu algun enllaç per fer donatius?
No volem donatius en metàl·lic. Hem creat un canal a Telegram per tots aquells que voleu col·laborar oferint material o ajuda que farem servir per fer crides quan necessitem alguna cosa. Uneix-t’hi
He vist un enllaç de PayPal per donar diners per als materials, és vostre?
No, nosaltres no acceptem donatius en metàl·lic. Si has vist un espai de donatius així, pot ser fraudulent o d’una persona aliena al grup.
Vull col·laborar, però no tinc impressora 3D. Puc fer alguna cosa?
Pots unir-te al grup de Telegram per a persones que voleu col·laborar, allí farem crides quan tinguem alguna necessitat. Pensa que també hi ha moltes altres iniciatives de voluntariat a tots els municipis. Informa’t, la teva ajuda pot ser necessària per a un altre col·lectiu.